Norregård Hotell och Konferens, Gröna Torg, 239 40 Falsterbo

Skanör/Falsterbo

En juvel med havet som granne

Skanör och Falsterbo ligger som en liten juvel längst ned i det sydvästra hörnet av vårt avlånga land. Med havet som närmaste granne har naturen formats under miljontals år till den vackra plats det är idag. Många turister och badgäster som upplever stränderna för första gången förstår inte hur ortsbor någonsin vill åka härifrån för att semestra på andra badorter! Sanden är nästintill kritvit och mycket, mycket finkorning. Så visst det är väl värt mödan att ta sin badhandduk och slå sig ned i sanden en solig sommardag; men glöm inte att bada! Vattnet är kristallklart och rent, med len böljande sandbotten. Förvånansvärt varmt kan vattnet också bli och hålla sig långt in på hösten!

Historia

En resa till Falsterbonäset kunde förr i tiden vara mycket strapatsrik när man skulle ta sig fram över Ljungen som ständigt härjades av flygsand. Därav blev Skanör-Falsterbo nästan alltid besökt via sjövägen.

På medeltiden kom sillen i sådana mängder att båtar inte kunde ta sig fram – åtminstone om man får tro berättelserna. Det pågick samtidigt en maktkamp mellan kungar och Hansan om inkomsterna från handeln. Striden mellan Danmark och Sverige om Skåne bottnade till stor del i kampen om inkomsterna från sillfisket. Sillen var nämligen den stora exportvaran, en viktig och billig handelsvara för regionen, eftersom den katolska kyrkan inte tillät människor att äta kött före helgdagar och i fastan.

Detta gjorde att Skanör-Falsterbo levde upp ordentligt under den så kallade Hansatiden.

Turistinformation

Det finns mycket spännande att upptäcka som turist i Skanör-Falsterbo.
Vellinge kommun har utförlig information på sin hemsida, vänligen klicka på länken nedan.

http://www.vellinge.se/turism/